Membrii de familie ai cetatenilor din cadrul spatiului comunitar si SEE pot calatori fara viza pe teritoriul romanesc.
Membrii de familie non-UE/SEE trebuie sa obtina viza pentru a li se permite intrarea in Romania, daca nu au un permis de sedere emis de un stat UE/SEE. In anumite conditii, se poate solicita si o invitatie din partea unui cetatean roman sau a unui strain cu permis de sedere eliberat pentru Romania.
Cetatenii non-comunitari si non-SEE pot solicita Autoritatii pentru Straini reintregirea familiei doar in situatiile in care detin un permis de sedere temporara, valabil un an, sau de lunga durata sau detin Cartea Albastra a UE.
In cazul cercetatorilor straini veniti sa-si desfasoare activitatea stiintifica pe teritoriul Romaniei, permisul de sedere poate avea si mai putin de un an. Solicitarea se poate face numai pentru rudele de gradul I ale cetateanului.
- Dovada detinerii unui permis de sedere si a unui spatiu de locuit, in conditiile legii
- Dovada venitului lunar sau a altor mijloace de intretinere
- Asigurarea medicala a solicitantului
- Copia documentelor de calatorie ale membrilor familiei pentru care se face solicitarea
- Taxe (120 euro)
- Declaratie cu privire la faptul ca membrii familiei vor locui cu dvs.
Pentru mai multe detalii, va rugam sa consultati site-ul IGI
Solicitarea de obtinere a vizei de lunga sedere pentru reintregirea familiei trebuie inaintata formatiunilor teritoriale ale Inspectoratului General de Imigrari pentru a obtine avizul.
Raspunsul la aceasta solicitare va fi primit in maximum 90 de zile, iar in cazul in care este afirmativ, cererea va fi transmisa membrilor familiei.
Viza de lunga sedere pentru reintregirea familiei se poate obtine de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, prin inaintarea comunicarii Inspectoratului General pentru Imigrari. Alaturi de aceasta, mai trebuie depuse cererea de solicitare a vizei, dovada asigurarii medicale si cazierul judiciar sau orice alt document cu aceeasi valoare juridica.
Odata intrati pe teritoriul national, obligatia membrilor de familie este de a obtine un permis de sedere. Procesul de solutionare al cererii privind dreptul de sedere dureaza 30 de zile din momentul depunerii solicitarii. Prelungirea dreptului de sedere se face pentru fiecare membru al familiei in parte, pentru o perioada de pana la 5 ani.
Membrii familiei cetateanului strain pot fi inscrisi la orice forma de invatamant, respectand procedura standard, precum si o serie de reguli si reglementari valabile pentru cetatenii romani.
Mai multe detalii cu privire la procesul de inscriere la orice forma de invatamant gasiti pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, sectiunea Admitere studenti internationali, precum si in sectiunea Ingrijirea copiilor/Scoala a site-ului nostru
Certificat de inregistrare si carte de rezidenta
Cetatenii UE si SEE au acces pe teritoriul Romaniei si pot ramane pana la 3 luni fara niciun fel de formalitati administrative.
In cazul unei sederi mai lungi de 3 luni, este obligatorie inregistrarea rezidentei la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI). In acest sens, trebuie prezentate o serie de documente la formatiunea din cadrul IGI din judetul in care locuiti.
- Pentru cetatenii UE si SEE, se face o solicitare in vederea obtinerii unui certificat de inregistrare. Acesta se emite in aceeasi zi si are o valabilitate intre 1 si 5 ani.
- Pentru membrii de familie ai cetatenilor UE si SEE, se inainteaza o solicitare pentru obtinerea unei carti de rezidenta. Aceasta se emite in 90 de zile de la data depunerii cererii si poate avea o valabilitate de pana la 5 ani, dar nu mai mare ca perioada de sedere a cetateanului UE/SEE din a carui familie face parte solicitantul.
In functie de scopul rezidentei, trebuie depusa o lista diferita de acte.
Spre exemplu, pentru obtinerea certificatului de inregistrare pentru angajare in munca, este nevoie sa prezentati urmatoarele documente:
- Cerere tip
- Cartea de identitate sau pasaportul in original si copie
- Contractul de munca in original si copie sau adeverinta din partea angajatorului
- Print screen din registrul general de evidenta a salariatilor, la sectiunea unde se regasesc datele referitoare la contractul de munca, stampilat si semnat de catre angajator, pentru confirmarea veridicitatii documentului prezentat
- Taxe.
Pentru a verifica lista actelor necesare pentru fiecare categorie, accesati site-ul IGI, sectiunea Inregistrarea rezidentei.
Cartea de rezidenta permanenta
In cazul unei rezidente continue si legale pe teritoriul national pentru o perioada mai mare de 5 ani, cetatenii UE/SEE sau membrii de familie ai acestora au dreptul sa solicite rezidenta permanenta. Cartea de rezidenta permanenta are o valabilitate de 10 ani de la data emiterii, exceptie facand persoanele cu varsta de pana la 14 ani, a caror carte de rezidenta nu va depasi perioada de valabilitate de 5 ani.
Pentru a verifica lista de acte necesare obtinerii cartii de rezidenta permanenta, va rugam sa vizitati site-ul IGI, sectiunea Acordarea rezidentei permanente.
Dreptul de rezidenta permanenta poate fi pierdut in cazul unei absente mai mari de 2 ani consecutivi de pe teritoriul national.