Permisul de sedere temporara poate fi obtinut de cetatenii straini care au intrat in Romania in baza vizei de lunga sedere. Prelungirea permisului se poate face pentru o perioada de 1-5 ani, prin depunerea unei cereri insotite de o serie de documente solicitate de IGI in functie de scop. Solicitarea trebuie inregistrata cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea permisului de sedere anterior sau inainte de expirarea vizei.
Permisul de sedere temporara se acorda numai daca:
- Solicitantul detine un document de calatorie valabil
- Se face dovada detinerii legale a unui spatiu de locuit
- Solicitantul detine o asigurare sociala de sanatate
- Solicitarea se face in acelasi scop in care s-a obtinut anterior viza de scurta sedere.
Permisul de sedere permanenta poate fi obtinut doar daca cetatenii straini detin deja un permis de sedere temporara si indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- Fac dovada unei sederi continue si legale de minimum 5 ani pe teritoriul national – cu o absenta maxima de 6 luni consecutive
- Au o asigurare sociala de sanatate
- Fac dovada detinerii legale a unui spatiu de locuit
- Detin mijloacele de intretinere – cel putin la nivelul venitului minim garantat in Romania
- Fac dovada detinerii cunostintelor de limba romana la un nivel cel putin satisfacator
- Nu reprezinta vreun pericol pentru siguranta nationala
In plus, nu este necesar sa indepliniti conditiile mai sus mentionate daca:
- sunteti de origine romana sau sunteti nascut in Romania, si daca sederea este in interesul statului roman
- daca ati facut investitii de peste 1.000.000 euro sau ati creat peste 100 de locuri de munca cu norma intreaga
Daca sunteti posesor de Carte Albastra, in anumite conditii aveti, de asemenea, diverse facilitati in obtinerea permisului de sedere.
Ca procedura interna, dupa inregistrarea dosarului, se poate sustine un interviu pentru stabilirea nivelului de cunoastere a limbii romane.
Solicitarile pentru eliberarea permisului de sedere permanenta se rezolva in maximum 6 luni, existand posibilitatea, dupa caz, ca acest termen sa fie prelungit cu inca 90 de zile.
In cazul unui raspuns pozitiv, permisul de sedere permanenta va fi eliberat pentru o perioada de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia.
Cetatenii straini care intra in posesia unui permis de lunga sedere se supun legislatiei din Romania si beneficiaza de aceleasi drepturi ca un cetatean roman:
- acces liber pe piata fortei de munca si la toate formele de invatamant
- echivalarea studiilor si recunoasterea diplomelor
- securitate sociala
La acordarea primului permis de sedere, cetatenii straini vor primi un CNP – cod numeric personal – care se acorda o singura data, indiferent de numarul de intrari sau de perioada de timp petrecuta pe teritoriul Romaniei. Acest cod, format din 13 cifre, va aparea in toate documentele de sedere temporara sau in alte tipuri de documente care vor fi obtinute in viitor si va fi schimbat numai in cazul obtinerii cetateniei romane.
Informatii suplimentare puteti gasi pe site-ul oficial al Inspectoratului General pentru Imigrari, sectiunea Cetateni NON-UE.