In Romania se poate ajunge prin diverse cai: cu avionul, cu trenul, cu masina sau prin transport naval.
Accesul in tara nu ar trebui sa reprezinte o problema pentru straini, in special pentru cetatenii comunitari. Membrilor Non-UE li se cere sa prezinte un pasaport valabil la intrarea in tara, si in unele cazuri, o viza de intrare este necesara la vama.
Zborul cu avionul poate fi rentabil ca timp dar este probabil una dintre cele mai costisitoare modalitati de a ajunge in Romania. Detinuta de statul roman, Tarom este compania principala de transport aerian in Romania si este membra a aliantei Skyteam (Delta, KLM, Air France si Alitalia). Are zboruri regulate, atat pe rute interne cat si internationale, spre majoritatea centrelor urbane din Europa.
Sunt 17 aeroporturi functionale in Romania, dintre care 12 opereaza rute internationale. Cele mai importante aeroporturi sunt in Bucuresti – Aeroportul International Henri Conda si Aeroportul International Aurel Vlaicu, in Constanta – Aeroportul International Mihail Kogalniceanu, in Timisoara – Aeroportul International Traian Vuia si in Cluj Napoca.
Pentru rezervari online de bilete accesati vola.ro si paravion.ro.
Cunoscut anterior sub denumirea “Otopeni”, Aeroportul International Henri Coanda este situat la aproximativ 17 km, nord, de centrul capitalei si exercita un trafic anual de aproximativ 2,5 milioane pasageri. Alte companii ce tranziteaza spatiul aerian romanesc sunt: Air France, British Airways, Turkish Airlines, Austrian Airlines. Alte companii importante cu profil low-cost care opereaza zboruri de pe acest aeroport sunt: Wizzair, BlueAir, Ryanair si altele.
Mai multe informatii pe aceast subiect pot fi gasite aici.
Societatea Nationala de Cai Ferate “CFR Calatori” este compania nationala de transport feroviar din Romania avand o lungime simpla a liniilor de aproximativ 11.000 km, ce leaga toate marile orasele si zonele turistice ale tarii.
Pretul unui bilet variaza in functie de calitatea si distanta calatoriei. Sunt 3 tipuri de trenuri in Romania: Regio, Inter-Regio si Inter-City (cele mai rapide si scumpe).
Pentru orarul calatoriilor, costuri si alte detalii importante, accesati site-ul cfrcalatori.ro.
Turistii care calatoresc prin Romania cu autoturismul sunt obligati sa aiba Rovinieta, un document care certifica plata taxei de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Aceasta poate fi achizitionata din majoritatea benzinariilor, la orice punct de trecere al frontierei si, mai nou, online. Costurile si alte detalii pot si consultate pe site-ul e-rovinieta.ro
In Romania se circula pe partea dreapta a soselei si in functie de tipul acesteia, limitele de viteza sunt urmatoarele: 50 km/h in orase, 100 km/h pe drumuri Europene si 130 km/h pe autostrazi.
Turistii au posibilitatea de a inchiria o masina in Romania, dar acest serviciu este disponibil numai in marile orase. De asemenea, este o modalitate relativ scumpa de a calatori prin tara iar majoritatea companiilor cer ca autoturismele sa fie returnate la punctul de inchiriere. Este obligatorie posesia unui permis de conducere valabil si a unei carti de credit in vederea inchirierii autoturismului.
Croziere pe fluvial Dunarea sunt disponibile, dar, de asemenea, sunt destul de scumpe.
Feriboturile calatoresc din Austria parcurgand intregul drum spre Delta Dunarii si litoralul Marii Negre.
Mai multe informatii despre cel mai mare port al Romaniei, Constanta, puteti gas portofconstanta.com